האם כדאי להתחיל לרכב ללא גלגלי עזר? באיזה גיל כדאי להוריד אותם? ומהי השיטה הכי טובה ללמד רכיבה ללא גלגלי עזר?
שאלות אלו ורבות נוספות עולות אצל הרבה מלקוחותינו שמגיעים אלינו לרכוש אופניים עבור ילדיהם, ולכן החלטנו לשתף אתכם מעט בחוכמתנו וניסיוננו בכל הקשור לתחום.
זה לא הגיל, זה התרגיל!
בעברנו האופניים הראשונים שהיינו נפגשים עימם היו אופני ה-BMX, אופניים שכל ילד בן 3 כבר היה מתחיל איתם כשגלגלי העזר היו מובנים באופניים ועל כך גדלנו והתחנכנו.בשנים האחרונות הטרנד השתנה, האופניים הראשונים שהילדים נפגשים עימם (כבר מגיל שנתיים) הם אופני האיזון, אופניים מסוג זה מגיעים ללא גלגלי עזר וללא פדלים ועוסקים אך ורק בלימוד יציבותו של הילד על האופניים.
אופניים אלו בעצם הוכיחו לנו כי ילדים כבר בגיל צעיר מאוד מסוגלים ללמוד איזון ולכן גלגלי עזר אינם חובה, כל ילד יכול בכל שלב בחייו ללמוד לרכב על אופניים ללא גלגלי עזר, כמובן בהתקיים תנאים אידיאליים לרכיבה עליהם נדבר בהמשך.
אז מה ללמוד קודם – עם או בלי?
בעצם כאן צריך להבין שלימוד רכיבה הינה משוואה המתחלקת ל-2 חלקים שכאשר ננטרל את האחד נוכל ללמוד את השני בקלות יתרה ובמהירות, ואז ההחלטה מה ללמוד קודם היא מאוד שולית.
חלק 1 – יציבות
חלק 2 – מוטוריקה ופידול
לשם רכיבה על אופניים ללא גלגלי עזר חייבים ללמוד יציבות ומוטוריקת פידול. לימוד היציבות נעשה בקלות באמצעות אופני איזון. אך שימו לב כי הרבה ילדים שמצליחים לרכב על אופני איזון מתקשים מאוד לרכב על אופניים ללא גלגלי עזר כשמקבלים את האופניים הראשונים שלהם.
לעומת זאת ילדים שיודעים לרכב טוב על אופניים עם גלגלי עזר מתקשים בלימוד היציבות בעת הורדת גלגלי העזר.
הסיבה לקושי הלימוד וההתמודדות הינה שילוב 2 החלקים יחד כאשר איננו מתמחים בכל אחד בנפרד – נסביר וננמק….
הפתרון – לשם לימוד יעיל של יציבות אנו צריכים להפוך את האופניים הרגילים למן אופני איזון ולנטרל את הפידול מהמשוואה – נרחיב בהמשך.
מהי השיטה הכי טובה ללמוד לרכב ללא גלגלי עזר?
שיטות רבות ללימוד ללא גלגלי עזר קיימות ומתפתחות כל הזמן עוד מאז המצאת הגלגל!
לא נתיימר להגיד ולקבוע איזו מהן היא השיטה הטובה מכולן אך נמליץ על השיטה הרגועה והידידותית מכולן – גם לילד וגם ל"מורה".
בשיטה זו ניקח בחשבון כי הילד יודע לרכב על אופניים עם גלגלי עזר ומכיר את טכניקת הפידול על האופניים אך לא התנסה ברכיבה על אופני איזון.
המרכיבים הדרושים:
תפקידו של המדריך הינו אך ורק התאמת האופניים לילד, טרם הרכיבה יש לוודא ולבצע את הפעולות הבאות:
לאחר ביצוע הפעולות הבאות על המדריך לתפוס פינה מוצלת, לפתוח את כיסא הנוח ולהנות ממשקה קר וחטיף, מידי פעם עליו לצעוק "כל הכבוד" ו "יפה מאוד".
וכעת לטכניקת הלימוד, לאחר שפירקנו מהאופניים את גלגלי העזר והפדלים, הרוכב מתמקד אך ורק בלימוד היציבות על האופניים.
שלב 1: לחבוש קסדה ומגינים
שלב 2: על הרוכב לשבת על האופניים ולהתחיל ללכת איתם, בעת ההליכה הרוכב לומד להחזיק את משקל האופניים לבדו, למרכז אותם שלא ייפלו לצדדים ולמרכז את גופו עם האופניים כיחידה אחת.
לאחר שנראה כי הילד הולך עם האופניים בקלות ניתן לעבור לשלב הבא.
שלב 3: מצאו אזור נוח עם מעט שיפוע ואז תנו לילד לבצע את העלייה בהליכה עם האופניים (כאשר הוא על האופניים כמובן) ובשיפוע הירידה תנו לילד לקחת תנופה עם שתי רגליו באמצעות דחיפת הקרקע ואז להרים את רגליו באוויר כמה שיותר זמן עד לאשר יאבד את היציבות ויצטרך להוריד את רגליו לקרקע.
מתי נדע שהוא מוכן?? ברגע שהילד ייקח תנופה ויצליח להרים את רגליו למרחק של כ-8 מטרים בערך ויצליח לבצע פנייה תוך כדי רגליים מורמות – זה הזמן להחזיר את הפדלים.
להורים הלחוציםםםםם – לא להחזיר את הפדלים לפני שהילד מצליח לעבור את המרחק המוזכר עם רגליים באוויר!!
שימו לב!! בתחתית כל פדל מסומן אות L-פדל שמאלי ו- R- פדל ימני, הברגת הפדלים הינה הברגה הפוכה לשם סגירת הפדל יש לסובב את שני הצדדים לכיוון הגלגל הקדמי.
יתרונות השיטה:
1. הילד לומד בקצב שלו – חשוב מאוד!! ללא לחץ מההורה שרודף אחריו ולפעמים מתייאש ומלחיץ
2. הילד שולט במהירות הרכיבה – ההורה לא דוחף את הילד ובכך גורם לו לאיבוד שליטה ולטראומה מיותרת.
3. הילד לא נדרש להתמודד עם מציאת האיזון ופידול בו זמנית
4. ההורה לא צריך לרוץ לשנייה אחת – תודו שזה החלק הכי מהנה בשיטה הזו
זמן הלימוד בשיטה זו משתנה בין ילד לילד – יש ילדים שיצליחו לעשות הכל תוך שעה אחת ויש ילדים שיצטרכו לרדת פעמיים או שלוש לרחבת הלימוד עד שיצליחו.
הכי חשוב זה לא להלחיץ את הילד וגם לא לוותר לו, להתמיד ולהגיע ליעד ה-8 מטר עם רגליים באוויר ורק אז לחבר את הפדלים חזרה, תתפלאו כי בעת חיבור הפדלים הילד פשוט יעלה ויתחיל לרכב.
מניסיוני האישי, בני למד לרכב תוך 3 שיעורים בני חצי שעה, בפעם הראשונה חמד ללכת עם האופניים, בפעם השנייה למד להרים את רגליו ולהתקדם עד 3 מטר בערך ובפעם האחרונה ברגע שלמד את הרעיון והתקדם כ-8 מטרים חיברנו את הפדלים והללויה.
שיהיה לכם לימוד נעים, מהיר ויעיל
מקווים שעזרנו עם המאמר, אם יש שאלות בעניין נשמח לקבל את פנייתכם באתר או בפייסבוק ולהגיב עליה.
מעבר לכך אם תרצו להתחדש באופניים ולקבל ייעוץ התאמה מיועצים מומחים בתחום נשמח לייעץ ולעזור.